mandag 1. desember 2008

Statlig heroin

Helseminister, Bjarne Håkon Hanssen, er bekymret for situasjonen til tunge rusmisbrukere, og mener at tiden er kommet for å ta en debatt om offentlig utdeling av heroin.


At helseministeren er bekymret er veldig bra, og at han ønsker å ta en diskusjon rundt det å bruke heroin som behandlingsmiddel for tunge rusmisbrukere er også positivt. Det betyr at han tar situasjonen alvorlig og ønsker å tenke utenfor boksen når det gjelder nye tiltak og løsninger. Om det å faktisk bruke heroin som behandlingsmiddel er en god idé er en annen sak. Kapitalismus og Torbjørn hyller dette forslaget, men jeg er litt mer tilbakeholden.

Jeg mener at det er viktig for et samfunn å ha klare skillelinjer mellom hva som er rett og hva som er galt, hva som er lov og hva som er forbudt. Når vi ikke vet hvordan utdeling av heroin er som behandling, så mener jeg at risikoen forbundet med det å "legalisere" bruken og at Staten kan ende opp med å forsyne markedet er for stor til at vi skal ta den.

Vi må passe oss for at samfunnet ikke blir så forståelsesfullt at ingen grenser blir trukket. At vi i enhver sammenheng skal være pragmatiske. Vi må ha prinsipper å støtte oss til, som kan holde oss igjen og sørge for at vi beveger oss i riktig fart og i riktig retning.

Selvsagt skal vi ikke ha et dogmatisk forhold til prinsippene våre. Vi skal ikke la dem hindre gode løsninger for samfunnet og være til unødvendig plage, så jeg vil si som Lønning, at hvis utdeling av heroin viser seg å være vellykket eks. i Danmark så kan også jeg være villig til å endre mening.

Synes du at Staten skal dele ut heroin?

Innlegget har blitt oppdatert

1 kommentar:

Unknown sa...

Hvis det virker så er jeg for det. Jeg har vært tett opp til narkomane som ikke har greid seg pga lang ventetid og rusomsorg som ikke virket.
Her gjelder det virkelig å kaste ut alt som heter prinsipper. Samfunnet har gitt opp dine "klare skillelinjer med hva som er rett og galt". De finnes ikke. Det er bare å gå en tur i sentrum av Oslo i Skippergata. Her er det ikke noen skillelinjer å opprettholde.
Hvis gratis og ren heroin til tunge narkomane bare er i nærheten av å ha resultater så er noe å satse på. Om det så bare er i en overgangsfase for de narkomane før de blir helt rene.
Tror ikke folk forstår hvor ufattelig vanskelig det er for en narkoman å bli kvitt avhengigheten sin.
Her må alle midler brukes. Dette til beste for samfunnet og for den enkelte narkomane.