torsdag 4. desember 2008

Hevn, overgrep og justismord

Når man opplever store utrettferdigheter og krenkelser så er det lett å ønske seg hevn. Enten at man selv har blitt utsatt for noe forferdelig eller ser at andre blir utsatt for slikt.

Verst er det kanskje å jobbe med menneskeskjebner hver dag som har blitt ødelagt av andre mennesker, og ikke se at det blir gjort noe. Da er det lett å ønske hevn. Man får et behov for å se at noe blir gjort, og at noen blir straffet for forferdelighetene som skjer. Man trenger å få utløp for frustrasjonen sin!

Slik følte kanskje daglig leder i BRiS,Merethe Risan, da hun i gårsdagens Drammens Tidende var så opprørt over at seks av ti anmeldelser for seksuelle overgrep ble henlagt i Søndre Buskerud politidistrikt at hun uttalte at hun heller ville ha uskyldige dømt enn enda flere henleggelser.

Jeg har forståelse for følelsen og håpløsheten av å se at skyldige ikke blir dømt, og ønske om at noe blir gjort. Allikevel er det hårreisende at en person i hennes stilling uttaler noe slik til avisen. For heldigvis så forsvarer ikke frustrasjon justismord. Jeg vet hverken hvordan seksuelt overgrep eller overgrep fra staten ved å bli dømt for noe man ikke har gjort føles, men jeg kan bare anta at begge gir sår som aldri ordentlig gror og som man må bære med seg hele livet. Ingen av disse overgrepene kan forsvares. Innerst inne håper jeg også Risan vet at vi ikke kan møte urett med ny urett, fordi urett ganger urett ikke gir rett, men fører kun til mer urett.

Denne saken viser hvor viktig det er for oss å ha en rettstat. Hvor viktig det er å ha systemer som sikrer at kun skyldige blir dømt. Som er uavhengig av de andre institusjonene rundt offre fro urett. Slik at følelser i så stor grad som mulig kan holdes utenfor en skylds og straffespørsmål. For å sitere William Blackstone så er:
Det er bedre at ti skyldige personer slipper unna enn at en uskyldig lider.
Det er nemlig lov for oss dødelige å føle hat, frustrasjon og et ønske om hevn ("rettferdighet"). Men det er ikke greit å utøve disse følelsene i ny urett.

Jeg blir beroliget av svarene til Trond Helleland og Jørun Rytman, politiet og at styrelederen for BRiS kalte Risan inn på teppet og tar offentlig avstand fra justismord.

Dette holder allikevel ikke. Risan burde beklage uttalelsen sin og selv uttale at hun tar avstand fra justismord! Gjør hun ikke det så vil hun svekke BRiS sin tillit ved så skape tvil om ledelsens innsikt i lover, regler og rettsstatlige prinsipper. Og det kan omsider går utover BRiS sin legitimitet videre i det viktige arbeidet de gjør.

--
Innlegget har blitt modifisert.

Ingen kommentarer: