onsdag 8. oktober 2008

Populistisk og kortsiktig statsbudsjett!

Statsbudsjettet som ble lagt frem i går er et ekspansivt budsjett som gir mye til mange, men som ikke er i nærheten av å ta innover seg dagens situasjon.

Hvorfor? Fordi dette budsjettet gjør det vanskeligere å være næringsdrivende. Nå tenker ikke jeg på store firmaer (som staten gjerne eier). Jeg tenker på små og mellomstore bedrifter. De bedriftene som skaper verdier og som er arbeidsgivere til de aller fleste. De bedriftene som rett og slett driver landet vårt. Slike bedrifter får det nå verre. Spesielt de som er i industrisektoren eller på en eller annen måte har behov for store kapitalbindinger. Altså de som må investere mye penger i bygningsmasse og/eller maskiner. Kristin Halvorsen har nemlig øket formueskatten med 37,5%. Selvom dette er en liten skatt for staten (ca. 1% av totale skatteinntekter), så kan den fort ha stor effekt på den enkelte bedrift. Spesielt hvis denne bedriften har store lån og går med underskudd.

Dette er fordi formueskatten er inntekts- og konjunkturuavhengig. Det betyr at selv om økonomien i Norge og inntjeningen i bedriften er dårlig, så må man like fordømt betale den samme formueskatten.

Når vi når går inn i en nedgangstid så sender det et merkelig signal å øke denne skatten. Altså ikke bare skal bedriftene få slite med et dårligere market å selge varene sine i, altså dårligere inntjening. Og høyere rente på lånene sine, altså høyere kostnader. Så skal de i tillegg få en høyere skattesats å betale til staten. Enda mer kostnader. Takk for hjelpen Jens og Kristin!

Allikevel er det nok ikke den økte satsen til formueskatten som er verst for bedriftene. Det mest ubehagelige er nok at dette statsbudsjettet legger om måten bygginger verdsettes i likningen. Nå er det ikke lengre verdien av byggingen, men leieinntektene som skal fortelle hva likningsverdiene er og hvor mye du skal skatte. Beregningene på dette er at likningsverdiene vil øke med ca. 60%.

Dette er ikke bare et feil signal å sende, men det er utrolig dumt i forhold til verdens finanskrise. Det virker som om de rødgrønne bryr seg mer om å kjøpe seg en seier ved neste valg, enn å sikre at den norske økonomien og befolkningen kommer seg vel igjennom finanskrisen. Dette må være den mest kortsiktige regjeringen siden den regjeringen som reduserte det norske forsvaret rett foran WWII.

Ingen kommentarer: