fredag 10. oktober 2008

Fjern arveavgiften nå!

Den nye endringen i arveskatten går barn med foreldre som har en stor formue til gode, men straffer dem som driver en familievirksomhet. Ikke bare Aass Bryggeri som vi drammensere er så stolte av og glad i, men mange, mange flere i vårt langstrakte land. To tredjedeler av alle bedriftene i Norge er familiebedrifter og de står for 50 prosent av verdiskapningen i Norge.

La ikke regjeringen straffe dem som skaper verdier i Norge, kun for å nå et politisk mål om å ”ta de rike”. De som egentlig ikke engang er rike, men kun har store eiendeler bunnet i næringseiendom og tusenvis av jobber i hundrevis av lokalsamfunn. Å fjerne arveavgiften, eller dødsskatten, krever så lite av staten, men vil bety at familiebedriftene i dette landet får lov leve i enda flere generasjoner.

La oss ta et lokalt eksempel. På Landstinget som var i Drammen kunne vi høre Bryggerieier Terje Aass fortelle at de nye reglene kan føre til at Aass Bryggeri kanskje må legges ned når de står ovenfor et generasjonsskifte. Dette høres kanskje merkelig ut når man får vite at fribeløpet er økte og satsen er halvert. Det er hyggelig, og bra for barn som kun arver sine foreldre, fordi de kan arve mer, og betale mindre skatt. Men for de som arver en familiebedrift er det veldig annerledes. Rett og slett fordi beregningen av arvegrunnlaget endres. Spesielt går dette på bygginger og maskiner som bedriften eier. Disse eiendelene kommer til å bli verdsatt mye hørere neste år enn det de blir i dag. Denne økningen er mye høyere enn det øke fribeløpet og reduksjonen av satsen. Aass Bryggeri er spesielt utsatt fordi de har dyre maskiner og store eiendeler midt i sentrum av et pressområdet. Aass egne beregninger sier at kostnadene til generasjonsskifte hos dem nå øker fra 9 millioner til 25 millioner. Tenk om din skatt ble øket med 177%. Det hadde vært ganske ille.

Arveavgiften er unødvendig og destruktiv beskatning som burde fjernes fullt og helt. I neste års Statsbudsjett så vil den stå for under 2 promille av statens skatteinntekter. Det vil med andre ord kun være en justering i budsjettet som må tilfor å fjerne den helt. Det vil bety så mye for så mange familier og lokalsamfunn! Det er bare å gjøre det, Halvorsen! Hva ville Drammen vært uten Aass Bryggeri?

Ingen kommentarer: