fredag 18. april 2008

Sub-Prime på norsk

Norske journalister er ustoppelig opptatt av å skrive om internasjonale nyheter på norsk, og da mener jeg ikke språket, men at det gjøres om til en norsk sak. Jeg har full forståelse for det. For Norge er jo tross alt verdens navle og vi nordmenn er verdens midtpunkt, så det er jo klart vi også må stå i sentrum i enhver sak.


Utklipp fra en annonse for lavinnskuddbolig på Finn.no

Vi har til og med klart å oversette Sub-Prime til norsk. I Norge heter dette Lavinnskuddsboliger. Dette er i stor grad leiligheter som blir solgt på en ganske kynisk måte. Litt som sub-prime lånene i USA, er disse boligformene beregnet på mennesker med så dårlig betalingsdyktighet at de ikke har muligheten til å få lån til å kjøp en egen bolig. Sånn sett virker det som en god sak. Her hjelper altså eiendomsmelgerne eller utbyggerne "vanlige" folk, som ikke kan låne 2-3 millioner, med å kjøpe sin egen bolig. Snille eiendomsmenneskene tenker du kanskje.

Som vi har sett, så er det ikke fullt så snille eiendomsmeglerne... Det er nemlig en grunn til at noen som har ikke har inntekt, eller veldig lav inntekt ikke får et så stort lån i en bank. Lån må nemlig betjenes, altså du må betale tilbake det du skylder på et eller annet tidspunkt. Her problemene kommer.

I motsetning til sub-primelånene i USA så er det ikke noe lurerente koblet til lavinnskuddsboliger. Det er ikke renten som er problemet til lavinnskuddsboligkjøperne, men de andre i borettslaget.

Når du kjøper (forhåpentligvis gjør du ikke det) en lavinnskuddsbolig så er du ikke bare ansvarlig for den delen av gjelden som er koblet til din bolig, men for hele lånet til hele borettslaget. De vil si at hvis en av dine naboer ikke klarer å betjene lånet sitt (ikke klarer å betale for seg) så er ikke det hans/huns problem, men ditt problem. Spesielt er det ditt problem når renten går opp og boligprisene går ned.

Nå er vi tilbake til likhetene til sub-prime i USA. Bankene som lånte ut penger til folk de visste ikke kunne betale for seg, sikret ved at boligene var forventet å stige i verdi. Slik at boligenes verdistigning skulle dekke rentene. Når dette gikk at skogen, så begynte boligene å synke i verdi (tilbud/etterspørsel) og systemet gikk opp i røyk.

Noe av det samme kan vi se med lavinnskuddsboliger i Norge. Lavinnskudd blir nå tvangssolgt av borettslag til null kroner!

Tapet er de de gjenværende boligeierne som må dekke. Dette utvikler seg til en negativ spiral. For de gjenværende boligeierne har kanskje ikke muligheten til å bære mer gjeld, så blir de tvangssolgt med nye tap til de resterende osv. Tilslutt går hele borettslaget konkurs og mange mennesker har tapt pengene sine og boligene sine.

Meglerne står derimot igjen med et fett glis.

Noen vil kanskje si at det er umoralsk å la en idiot beholde pengene sine. Det er mulig det, men man skal ikke gå etter idioter, ei heller skal man skrape dem tomme.

Kristin Halvorsen vil nå komme lavinnskuddsboligeierne (det var langt) og borettslagene til unnsetning fordi de ikke viste hva de kjøpte. Hun har innkalt Forbrukerrådet, Husbanken, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Finansdepartementet til krisemøte om lavinnskuddsboliger.

Nå kommer også Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa inn på teppet med sine anbefalinger noen ville kanskje sagt at dette var litt sent...

Jeg mener at problemet her går ut på for lite informasjon til kjøperne og for lav ansvarliggjøring av selgerne. Kjøperne av slike boliger må bli gjort oppmerksom på at de kan komme i en posisjon der de må betjene andres gjeld. I tillegg må det kreves at selgerne stiller krav til kjøperne. Hvis de bli ansvarliggjort for kjøpernes betalingsvillighet, så ville nok alt vært så meget bedre. Da hadde vi sluppet slike utspill. I tillegg mener jeg at det må stilles visse minimums krav til kjøperne av av lavinnskuddsboliger, og at disse kravene blir offentliggjort for alle kjøperne.

Denne saken skal diskuteres på Buskerud Unge Høyres AU-møte i kveld.

Ingen kommentarer: