tirsdag 1. april 2008

Å snakke om været!



Å snakke om været er noe folk alltid har gjort. Gjerne fordi de ikke har hatt noe annet å snakke om, og fordi det er ganske trygt og ufarlig. Sånn er det ikke lenger. I dag når folk snakker om været, så er det klima det er snakk om. Global oppvarming, isen smelter, havnivåene øker osv. I dag er det seriøs politikk å snakke om været, i alle fall som oftest. I de siste har diverse FRP’ere snakket mye om været, blant annet i Drammens Tidende. Og de har sagt mye rart om været.

Disse FRP’erne mener at klimakrisen ikke er her og ikke kommer. De mener alt som skjer med været er helt naturlig, og at moder jord kommer til å løse alle problemene vi ser i horisonten. Uten at vi trenger å løfte en finger. Det høres nesten så deilig ut at jeg får lyst til å tro på det. Dessverre er ikke verden slik som FRP tegner den. De bruker riktig ark, men de tegner feil.

Som vitenskaplig bevis for sin konklusjon trekker de frem 80- og 90-tallets fokus på ozonlaget. Altså at ozonlaget kom til å bli borte hvis vi ikke foretok oss noe. Sosialistenes tilnærming var da som nå, forbruk mindre. Slutt å bruk hårspray og kjøleskap. Men vi sluttet ikke å bruke verken hårspray eller kjøleskap. Dermed konkluderer FRP med at det bare gikk over. Det er feil. Kun fordi FRP ikke gjorde noe betyr ikke at ingen andre gjorde noe heller. For noen gjorde noe. Man forsket og kom frem til vitenskaplige og teknologiske løsninger. Stoffene i kjøleskap og hårspray ble erstattet med stoffer som ikke bryter ned ozonlaget. Noen gjorde noe, men det var verken sosialisten eller FRPs skyld.

Høyre mener at klimasituasjonen må tas alvorlig. Selv om det finnes forskere som mener at dette ikke er en klimakrise, så mener Høyre at det ikke er verd å ta den sjansen. I følge Aftenposten vil det koste hver nordmann 25 kroner i uken å gjøre de endringer som behøvs her til lands. Skal være vi villige til å gamle med klodens fremtid for 25 kr, slik FRP vil? Jeg er ikke det. Høyre er ikke det. FRP burde ikke vært det.

Jeg mener heller ikke at vi skal høre på Kristin Halvorsen og de andre sosialistene, og tro at løsningen er å skru av lyset og dusje mindre. Nei, løsningen er å gjøre de omvendte av det regjeringen gjør, nemlig å satse på forskning og utdanning. Forskning og ny teknologi er den eneste måten å opprettholde et bærekraftig klima, uten å gå på bekostning av utviklingen til de fattigste landene i verden. Og vi som bor i et rikt land bør ta utfordringen og finne løsningene. Men det krever vilje og satsning fra regjerning på forskning og utdanning, og at FRP slutter å gamble med vår jordklode.

Ingen kommentarer: