torsdag 17. juli 2008

Biodrivstoff er dårlig klimapolitikk


Fra venstre til høyre i Stortingsalen og blant miljøvernere har biodrivstoff fått en eller annen hellig posisjon i kampen mot klimautslipp. Det er liten tvil om at den personen som solgte biodrivstoff til verden gjorde en utrolig god jobb (og var sikkert en amerikansk mais lobbyist). Men fortjener egentlig biodrivstoff å bli sett på som så bra?

Svaret er entydig NEI! Biodrivstoff er ingen løsning. Det er en overgang fra fossilt til mer miljøvennlig brensel. Derfor burde det oppmuntres, men de burde ikke satses på. For å si som Hegnar i går da han kommenterte Jens Umoes 500 millioner investering i Bioetanol av sukkerrør ; stakkars mann.

På mange måter er det greit at rike privatpersoner ønsker å gjøre sitt for miljøet og investere store formuer i håpløse og kortsiktige prosjekter. Problemet kommer når staten vil gjøre det samme med på bekostning av helse, skole og bedre miljøprosjekter. Enda verre blir det når staten ikke bare bruker disse pengene til å investere (selv i håpløse prosjekter er det mulig å få avkastning av en eller annen sort), men til å subsidiere et forbruk som ikke er positivt.

I følge OECD så har satsingen på biodrivstoff omtrent ingen effekt på klimaet, men den gir dyrere mat og mindre regnskog. Det viser seg nemlig at Bioetanol produsert eks. i Sør-Amerika har omtrent det samme utslippet hvis det benyttes i Norge som vanlig drivstoff. Hvorfor blir biodrivstoff sett på som miljøvennlig da, lurer du kanskje? Det er fordi man glemte å se på produksjonsutslippene. Man glemte at også mais forurenser, og man glemte at også traktoren forurenser. Verst av alt glemte man at den maisen er noen andres mat. Man glemte at regnskogen kom til å bli hogget ned for å lage matdrivstoffjord. Man glemte en hel masse ting i beruselsen av å ha funnet et metadon til petroholismen vår. Det er kanskje ikke så rart an man velger de raske løsningene når man har et avhengighetsproblem.

Nå er det på tide at man hører på fagfolk fremfor interesseorganisasjoner, og nå er det på tide at politikerne legger seg inn på rehab og beklager bruker av våre skattepenger på biodrivstoff. Så kan Stortinget når de møtes igjen til høsten endre sitt standpunkt til biodrivstoff, og bruke sin tid og våre penger på gode og langsiktige miljøprosjekter. For miljø er i bunn og grunn utrolig viktig, men det er så utrolig lett å falle for fristelsen å velge de enkle løsningene. De er som regel dårlige, akkurat som biodrivstoff.

Ingen kommentarer: