fredag 18. juli 2008

Onkel, jordbær, journalister og utenlandske plukkere

Journalister, i alle fall i de største avisene i Norge, har en agenda. Noe de vil få igjennom. Derfor lager de saker som er vinklet utrolig skjevt. Før i tiden var ikke dette mulig å merke hvis du ikke var en av deltakerne i saken, men i dag er det vanskeligere. Spesielt fordi intervjuene blir filmet og mye mer av opptaket kan bli vist til publikum på grunn av internett. Dette er en riktig og rettferdig utvikling. Men journalistene prøver seg fortsatt på gammeldags journalistikk.

Dagbladet gikk i går løs på Onkel Marius, og vinklingen var forholdene til jordbærplukkere i Norge. Overskriften var for jævelig. Dette var selvsagt et sitat etter at journalisten hadde gått rundt i Oslo og spurt hva folk synes om at polakkene tjente 7 kr kurven. Ingen av de spurte fikk noen informasjon om hvor mange kurver de plukket i timen og dermed hva timelønnen var.

Onkel Marius forklarer dette i intervjuet sitt, og sier at de bør klare å plukke nok kurver til å tjene 140 kr timen. Lurer på om noen av de som ble intervjuet på gaten hadde sagt at det var en forjævelig lønn.

Videre så klager arbeiderne på at de må sove i veksthus og at det er varmt. Igjen svarer onkel at de kan slå opp teltet sitt hvor de vil på gården, også i veksthuset hvis de ønsker det når det regner. De må ikke være der. Onkel har ca. 700 arbeidere innom gården i løpet av jordbærsesongen. At noen av dem ikke tjener penger og ikke er fornøyd bør jo ikke være en overraskelse.

Drammens Tidende hadde for noen år tilbake en reportasje om campingplasser i Buskerud, og da ble gården til Onkel inkludert, og den scoret 3 stjerner. Siden da så har forholdende blitt utbedret dramatisk.

Nordmenn synes jordbær er dyrt, og det må bonden leve med. Koster en kurv 20kr og plukkeren tar 7 kr så er det ikke mye igjen til resten av salgskjeden. Husk at bonden pløyer og ordner for åkeren resten av året. De som kommer til Norge fra østblokklandene og gjør en ordentlig jobb de tjener bra og de vet det. De kommer også tilbake neste år. Men i denne strømmen av arbeidere så er det noen som kun vil ha penger (uten å gjøre noe særlig)... De får det ikke, de klager og lager dårlig stemning. Heldigvis så kommer de ikke tilbake.

Ingen kommentarer: