tirsdag 22. juli 2008

Testing må til!

Hvis vi ønsker at skolesystemet virkelig skal følge loven og gi lik rett til utdanning til alle elever så er vi avhengig at tilpasset undervisning. Det handler ikke om at flinke elever skal leke med flinke elever, men det handler om at alle elever har krav på å lære, og få utfordringer i skolen!

Unge Høyre mener at individtilpasset opplæring må skje fra første skoledag. Derfor ønsker vi at det alle barn skal bli testet når de begynner på skolen. Dette betyr ikke nødvendigvis at elevene for utdelt en prøve eller skal svare på spesielle spørsmål når de begynner. Det betyr derimot at elevenes evner, logiske, kreative, sosiale og faglige, blir kartlagt på en ordentlig måte. Slik at elever som allerede har lært seg å lese slipper å sitte to uker på skolebenken og lære om bokstaven A, mens elever som ikke kan alfabetet får den tiden og oppfølgingen som trengs for å lære bokstavene skikkelig.

Noen lærere er dyktige og klarer dette helt på egenhånd, akkurat som noen kan gjette akkurat hvor mange erter som ligger i et syltetøyglass når de ser på det. For å sikre at alle elever får tilrettelagt undervisning så må vi kartlegge elevene på en ordentlig måte, akkurat som man må åpne syltetøyglasset for finne ut hvem som telte riktig. Forskjellen er at erter kan man gamble med, men ikke med elever.

Vårt ønske om en testing eller kartlegging av elevene som begynner i første klasse ble utfordret av Bjarne Jullum i denne avisen 16. juli. Jeg tror han egentlig er enig med Unge Høyres motiver i forhold til dette. Han var i alle fall for individuell tilpasset undervising, og da burde jo også en kartlegging henge ved. Utfordringen hans går ut på hvordan denne testen skal lages, og med det så misforstår han politikkens rolle i samfunnet. Det er verken Unge Høyres eller Stortingspolitikernes plass å utforme slike detaljer. Politikerne og Unge Høyre har et ansvar for å si hvor veien skal gå, mens kompetente fagfolk har et ansvar for å legge veien riktig og lage doseringer i vanskelige svinger.

Leserinnlegg på trykk i Drammens Tidende 22. juli 2008.

1 kommentar:

Daniel Torkildsen sa...

Bra at du er aktiv i media i agurkmånedene ;)