tirsdag 19. august 2008

You'll hear rhetorics, very simple rhetorics.


I dag hadde Civita et av sine regelmessige frokostmøter i Oslo på Café Christiania. Dagens tema var den amerikanske presidentvalgkampen, og gjesten var Kevin Lampe. Han har vært politisk rådgiver for Demokratene i USA siden 1988 og har jobbet med Obama i varierende grad fra 1996.

Han innledet med å fortelle historier om Obama og hvordan det amerikanske systemet fungerer, og ble spurt veldig mange bra spørsmål om den amerikanske valgkampen. Han lovet en skitten valgkamp, og han mente (selvsagt) at Obama kommer til å vinne valget i november.

Noe jeg bet meg merke i var et spørsmål han fikk om Obamas politikk i forhold til frihandel og proteksjonisme. Han avskrev spørsmålet først med å si at politikk ikke er hans bord, men at han kun selger allerede vedtatt politikk. Videre sa han at frihandel er et spørsmål som er for komplisert for amerikanere flest, og vi måtte regne med mye veldig enkel retorikk. Jeg håper virkelig han har rett. For hvis Obama mener det han sier om frihandel, så kan det fort se mørkt ut.

Frihandel er det aller viktigste politikkområdet i USA for resten av verden. Verden trenger USA som et fyrtårn for frihandel. De er de eneste i verden som har muligheten til å stå stødig og klart vise vei i denne kampen. USA må ta på seg rollen som kapitalismens hærfører. For konsekvensene av manglende frihandel er mye mer ødeleggende enn krig i Irak.

Går USA vekk fra frihandel så vil det få store konsekvenser for utviklingen av WTO, den økonomiske utviklingen i verden. Hvis Obama går mot en proteksjonistisk politikk i USA vil han gjøre folket og arbeiderne en knapp bjørnetjeneste... Så la oss håpe han ikke gjør det!

Et intervju med Kevin Lampe av Jan Arild Snoen kan du lese hos Minerva.

3 kommentarer:

Iselin sa...

Sier Obama faktisk nei til frihandel?? Det var jeg ikke klar over.. hmm.

Nicolai Alexander sa...

Det er litt uavklart. Han gikk veldig imot det i en debatt. Så sa en av hans rådgivere til viktige folk i Canada at det kun var retorikk.

Obama har ennå ikke avklart sitt syn på frihandel.

McCain derimot er en klar forkjemper for frihandel, og han står rakrygget og sier det selv i debatter og taler til industrifolk (som er de mest proteksjonistiske i USA).

Daniel Torkildsen sa...

Jeg synes det er trist at ikke Obama kan si hva han mener om frihandel uten å komme med simpel retorikk. Det er et klart svakhetstegn - etter min mening - ved den amerikanske valgkampen at man ikke finner mye politisk substans, og mest lettvite slagord.

Frokostmøtet var for øvrig interessant. Nicolai var også så snill å kjøre t-bane med meg til frokostmøtet :)