onsdag 1. august 2007

Til valg på valgfrihet!

Som vi har lest i Drammens Tidende de siste dagene er det mange elever ikke vil å gå på Eiker videregående skole. Dessverre har vi ikke fritt skolevalg i Buskerud, men politikerstyrt. Det betyr at uansett hvilken skole du søker deg til, så må du gå på den skolen nærmest postkassen din... Eller så må du bla opp skolepenger selv og gå på privatskole.

Sosialistenes begrunnelse for dette systemet er at det er viktig for skolene å ha en stabil søkermasse[sic!].

Høyre derimot mener at det er elevene som er viktige i denne saken, og ikke skolen. Vi mener det er elevenes behov som må taes i betrakting, og ikke en tiltaksløs og ansvarsfraskrivende rektors. Høyre vil ha fritt skolevalg i Buskerud, fordi vi tror at elevene er i bedre stand til å gjøre gode valg for seg selv, enn det politikere i Fylkestinget eller Hovedutvalget for udanning er. Vi tror du vet hvilken skole som passer for deg, og derfor skal det være ditt valg!

Jeg oppfordrer derfor Elevorganisasjonen i Buskerud, som har talerett i Hovedutvalget for Utdanning i fylkeskommunen, om å gå hardt ut å si at de ønsker å ta hensyn til elevene, og ikke skolene... Leser du dette Lise Merkesdal?

Caroline Brucker skriver veldig bra om denne saken i bloggen sin.

Og jeg fikk oppslag i Drammens Tidende om det samme i dag.

Høyre vil altså gi elevene valgfrihet, men vi vil også gi elevene kunnskapen til å gjøre det beste valget. Det er derfor vi ønsker de nasjonale prøvene tilbake, og gjøre resultatene offentlige. Slik at når du skal søke skole så kan du sjekke hvor godt elevene på de forskjellige skolene lærer, og velge utifra de kriteriene du legger til grunn.

I tillegg ønsker vi offentlig finansierte friskoler. Med andre ord privatskoler som må kvalifisere seg etter strenge krav fra staten, som ikke kan ta utbytte og hvor staten tar regningen for de elevene som ønsker å gå der! Dette er fordi vi ikke synes det er riktig at private skoler kun skal være en mulighet for Jens Stoltenberg og andre rikfolk. Vi mener at alle som har lyst til å velge en annen skole den offentlige skal kunne gjøre det, og slippe å betale over 20 000 kroner i skole penger. Høyre ønsker offentlige og private skoler for alle! Vi vil sikre friheten til å velge.

1 kommentar:

Caroline Brucker sa...

Så utrolig bra avisoppslag, Nicolai! :)

Flott at noen fikk kommentert at skolesystemet vi har i dag ikke fungerer på en god nok måte og må forbedres. Og ikke minst bra å få frem at Høyre har (og lenge har hatt) bedre løsninger..